Engelandreis Cantare 1-5 mei 2023

Op maandag 1 mei – sommigen al eerder – reisden de leden en projectleden naar Great Malvern, strategisch gelegen te midden van de drie locaties waar we zouden optreden. Het ruim 200 jaar oude hotel The Foley Arms was het verzamelpunt, het rendez-vous was de maaltijd maandagavond. De Wetherspoon keten stond garant voor ruim eten tegen een zeer schappelijke prijs.

De paar gasten die niet tot ons gezelschap behoorden leverden geen noemenswaardige hinder op.

Natuurlijk moest er ook gerepeteerd worden, en wel in een stemmig kerkje in Little Malvern, bij het graf van Edward Elgar.
Dinsdag en woensdag waren de optredens. Dinsdag naar Worcester, waar we de evensong deden. De kathedraal is prachtig en voornaam, maar tot onze teleurstelling waren de koorbanken en het orgel niet beschikbaar, zodat we op een soort noodtribune moesten plaatsnemen en werden begeleid op een elektronisch orgel. Niettemin een waardig optreden, gevolgd door een fotosessie in pij.

Woensdag de andere twee optredens: een lunchconcert in Blockley, en een evensong in Tewkesbury Abbey. Wat betreft Engelse gastvrijheid en enthousiast publiek was Blockley, gelegen in de Cotswolds, het onbetwiste hoogtepunt van de reis.

We werden verrast met een zeer uitgebreide lunch, en voor het optreden in de monumentale dorpskerk was zo’n beetje het hele dorp uitgelopen. Met dank aan Williams moeder, Jo Knight, die het allemaal had georganiseerd, en ook aan Gerben die aan het bescheiden orgel een mooi concert wist te ontlokken.

Het optreden daarna in Tewkesbury was weer ouderwets British, met echte koorbanken en een echt orgel.

Op donderdag waren geen gezamenlijke activiteiten gepland; verschillende groepen deden uiteenlopende dingen in de omgeving, die bekend staat als Area of Outstanding Natural Beauty. De prachtige Great Malvern Priory vlak naast ons hotel bood een optreden van een koor in een lunchconcert dat door veel van ons werd bijgewoond. Het gezamenlijke avondeten in een voor ons gereserveerde zaal van het hotel was bijzonder gezellig, met als hoogtepunten optredens van twee groepjes Engelandgangers, en het 30 seconds spel.

Opvallende zaken tijdens deze reis: allereerst de aanstaande Coronation van Charles, zichtbaar in zowat elke etalage. Verder het prachtige weer; afgaande op deze week zou je denken dat in Engeland de zon permanent schijnt. Ook opvallend: diegenen die op maandag en vrijdag reisden merkten tot hun verrassing en vreugde dat op 1 mei in zowel Belgiƫ als Engeland het verkeer uiterst rustig is. En op 5 mei in Engeland opnieuw, aangezien de Britten vanwege de Coronation twee extra Bank Holidays kregen: 5 en 8 mei.

Onze dirigent, Leo, en onze organist, Gerben, hebben ervoor gezorgd dat we in Engeland muzikaal gezien het continent waardig hebben vertegenwoordigd. Dank! Ook veel dank aan Arie en Nelly die het allemaal hebben georganiseerd (voor het eerst!).