Mariavespers van Claudio Monteverdi

In een uitverkochte Sint-Janskerk zong Cantare onder leiding van Leo Rijkaart de Mariavespers van Monteverdi – wat een geweldige avond was het!

Pittige koordelen en virtuoze stukken voor de solisten werden afgewisseld met devote antifonen door Schola Cantorum Karolus Magnus onder leiding van Stan Hollaardt. Ensemble Copper & Zinc zorgde voor de begeleiding en het zeer aandachtige en enthousiaste publiek maakte de avond compleet.

De Mariavespers, ook wel de Vespro della Beata Vergine, is een verzameling psalmen en motetten voor zangstemmen en instrumenten, die in 1610 werd uitgegeven in Venetië. De meeste stukken zijn geschreven met het oog op het avondgebed (vesper is Latijn voor avond).

Monteverdi paste in deze verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten van vóór 1600 verschillende stijlen toe, waarmee hij een staalkaart laat zien van de muziekstijlen van zijn tijd: van ‘ouderwetse’ gregoriaanse psalmodieën tot avant-gardistische solozang, Venetiaanse dubbelkorigheid en concertante instrumentale muziek; een verzameling die zijn eenheid vindt in de vesperliturgie. Het geheel was bedoeld voor een van de Mariafeesten. Monteverdi gebruikte het wellicht om bij een sollicitatie in Rome te tonen wat hij in z’n mars had.

Het Goudse koor Cantare kreeg tijdens het concert ondersteuning van solisten Mónica Monteiro, Amelia Berridge, William Knight, João Moreira, Matthew Baker en Mitchel Sandler. Het ensemble Copper & Zinc verzorgde de instrumentale begeleiding en Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt zong de gregoriaanse antifonen.