Chichester 2019

Van donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) tot en met zondag 2 juni zong Cantare een aantal anglicaanse diensten in Chichester. Het koor van de kathedraal was op vakantie dus was er ruimte voor ons om de diensten te verzorgen. Cantare heeft dit al vaker gedaan, o.a. in York, Canterbury, Gloucester, Hereford, Worcester, Ripon en Durham. Het is altijd weer een bijzondere belevenis en eer voor de koorleden en projectleden die meegaan.

Dit jaar gaf Leo Rijkaart ons weer kundig leiding en heeft Gerben Mourik ons op het orgel begeleid.

We zongen een ‘Sung Eucharist’ op de avond van hemelvaart. Daarin zongen we de Communion Service van Herbert Sumsion. Als Communion Motet (tijdens de viering) zongen we Verleih Uns Frieden van Felix Mendelssohn. Onze organist Gerben Mourik sloot af met Fugue II on Bach van Ernst Pepping. Na de dienst was er nog vuurwerk en bubbels in de tuin van de Dean. Een geweldig moment om onze Engelse mede christenen te ontmoeten!

We poseren bij het altaar van de kathedraal

Op vrijdag zongen we de Evensong. Deze week zongen we de Preces en Responses van Smith en als Anthem zongen we ‘Though I speak with the tongues of men’ van Bairstow. Het Magnificat en Nunc dimittis waren van Vaughan Williams. We zongen Psalm 122. De psalm in de Evensong wordt als Chant gezongen, een combinatie van reciteren en meerstemmigheid.

Zingen in de prachtige ruimte van de kerk

Zaterdag was een vrije dag waarop we konden genieten van de prachtige natuur en cultuur in de omgeving van Chichester. Maar natuurlijk werd er ook geoefend voor de zondag waarop we het behoorlijk druk hadden.

Op zondag zijn er vier diensten, de Holy Communion om 8 uur, de Mattins om 10 uur, de Sung Eucharist om 11 uur en de Evensong om 15:30. Bij de laatste drie (de Mattins, de Sung Eucharist en de Evensong) zong Cantare.

In de Mattins en de Evensong zongen we de Preces en Responses van Smith. In de Mattins zongen we het Te Deum en Jubilate van Stanford en was de anthem ‘If ye love me’ van Tallis. Dit keer was psalm 68 aan de beurt.

Tijdens de diensten staan we links en rechts opgesteld en zingen elkaar tegemoet!

In de Sung Eucharist zongen we de Communion in C van Charles Villiers Stanford. Deze keer zongen we ook een Responsorial, namelijk Psalm 97 van Sarah Baldock. Het Communion Motet was Ubi Caritas van Maurice Duruflé.

Na de Sung Eucharist was er tijd voor een echte Engelse ‘tea’ en wat ontspanning.

In de Evensong was Psalm 99 aan de beurt. Verder zongen we als Anthem ‘They are at rest’ van Elgar. Het Magnificat en Nunc Dimittis waren van Charles Wood.

In het zachte licht van de kathedraal.

Na al deze inspanningen genoten we nog van een heerlijk diner in een authentieke Engelse Pub in het prachtige plaatsje Bosham. We konden terug kijken op een aantal inspannende maar prachtige dagen waarin we konden genieten van de Engelse koortraditie door daar zelf onderdeel van te worden. En wat ons natuurlijk ook goed deed, waren de vele positieve opmerkingen van kerkgangers en van de Dean en de andere geestelijken. Kortom een traditie die we graag voortzetten!

Het is weer voorbij, vol weemoed verlaten we de oefenruimte waar we vele uurtjes doorbrachten!