Op 15 decembr 2023 zal Cantare haar medewerkering geven aan Gouda bij kaarslicht. We zingen een aantal nummers uit ons kerstrepetoire. We doen dit samen met het Gouds Mannenvocaal. Alles onder leiding van onze dirigent Leo Rijkaart.

We zingen om 20:00 in het gebouw van de Vrije Evangelische Gemeente aan de Turfmarkt 23. Via deze link kunt u meer informatie vinden: 24 Vrije Evangelische Gemeente – Gouda bij Kaarslicht.

Voor het volledige programma van Gouda bij kaarslicht verwijzen we naar Programma – Gouda bij Kaarslicht.

Cantares Kerstconcert 2023 neemt je mee door tijd en ruimte. 

Op deze muzikale reis gaan we van start met de vroege Barok uit de zestiende eeuw.  

We trekken verder langs het dubbelkorig Hymn to the Virgin, sluimeren weg met een Pools wiegenliedje, staan stil bij het eerste Canadese kerstlied met tekst van de inheemse Iroquois, en swingen mee met een Hawaiiaans kerstlied. 

En dacht je Stille Nacht nu wel te kennen? Laat je verrassen door deze achtstemmige close-harmony versie van Hongaarse makelij. 

Tot slot zingt Cantare de sterren van de hemel met Just Another Star in Barbershopstijl. 

De muzikale leiding is natuurlijk in handen van onze dirigent Leo Rijkaart en Arjen Leistra begeleidt ons op piano en (kist)orgel.

Reis mee en geniet van het uitzicht! 

Datum: 22 december 2023 om 20:00 uur
Plaats: Hervormde kerk Haastrecht
Kaarten: 20 Euro per stuk.

U kunt online geen kaarten meer bestellen, maar bij de deur zijn er nog kaarten te koop!

Cantare heeft iets te vieren: we bestaan 40 jaar, en Leo Rijkaart is 25 jaar onze dirigent.

Op zaterdagavond 24 juni, aanvang 20:00 uur, gaven we een jubileumconcert met highlights uit de afgelopen jaren, in de sfeervolle Oude Kerk te Haastrecht.

De leden hebben gemeld welke stukken uit het uitgebreide repertoire ze graag willen zingen, en op basis daarvan heeft onze dirigent een programma samengesteld met 4 blokken: de periodes Renaissance, Barok, Romantiek en 20eeuw. Een programma met uitsluitend hoogtepunten dus!

Martin van Broekhoven zal begeleide ons op de piano.

Op maandag 1 mei – sommigen al eerder – reisden de leden en projectleden naar Great Malvern, strategisch gelegen te midden van de drie locaties waar we zouden optreden. Het ruim 200 jaar oude hotel The Foley Arms was het verzamelpunt, het rendez-vous was de maaltijd maandagavond. De Wetherspoon keten stond garant voor ruim eten tegen een zeer schappelijke prijs.

De paar gasten die niet tot ons gezelschap behoorden leverden geen noemenswaardige hinder op.

Natuurlijk moest er ook gerepeteerd worden, en wel in een stemmig kerkje in Little Malvern, bij het graf van Edward Elgar.
Dinsdag en woensdag waren de optredens. Dinsdag naar Worcester, waar we de evensong deden. De kathedraal is prachtig en voornaam, maar tot onze teleurstelling waren de koorbanken en het orgel niet beschikbaar, zodat we op een soort noodtribune moesten plaatsnemen en werden begeleid op een elektronisch orgel. Niettemin een waardig optreden, gevolgd door een fotosessie in pij.

Woensdag de andere twee optredens: een lunchconcert in Blockley, en een evensong in Tewkesbury Abbey. Wat betreft Engelse gastvrijheid en enthousiast publiek was Blockley, gelegen in de Cotswolds, het onbetwiste hoogtepunt van de reis.

We werden verrast met een zeer uitgebreide lunch, en voor het optreden in de monumentale dorpskerk was zo’n beetje het hele dorp uitgelopen. Met dank aan Williams moeder, Jo Knight, die het allemaal had georganiseerd, en ook aan Gerben die aan het bescheiden orgel een mooi concert wist te ontlokken.

Het optreden daarna in Tewkesbury was weer ouderwets British, met echte koorbanken en een echt orgel.

Op donderdag waren geen gezamenlijke activiteiten gepland; verschillende groepen deden uiteenlopende dingen in de omgeving, die bekend staat als Area of Outstanding Natural Beauty. De prachtige Great Malvern Priory vlak naast ons hotel bood een optreden van een koor in een lunchconcert dat door veel van ons werd bijgewoond. Het gezamenlijke avondeten in een voor ons gereserveerde zaal van het hotel was bijzonder gezellig, met als hoogtepunten optredens van twee groepjes Engelandgangers, en het 30 seconds spel.

Opvallende zaken tijdens deze reis: allereerst de aanstaande Coronation van Charles, zichtbaar in zowat elke etalage. Verder het prachtige weer; afgaande op deze week zou je denken dat in Engeland de zon permanent schijnt. Ook opvallend: diegenen die op maandag en vrijdag reisden merkten tot hun verrassing en vreugde dat op 1 mei in zowel België als Engeland het verkeer uiterst rustig is. En op 5 mei in Engeland opnieuw, aangezien de Britten vanwege de Coronation twee extra Bank Holidays kregen: 5 en 8 mei.

Onze dirigent, Leo, en onze organist, Gerben, hebben ervoor gezorgd dat we in Engeland muzikaal gezien het continent waardig hebben vertegenwoordigd. Dank! Ook veel dank aan Arie en Nelly die het allemaal hebben georganiseerd (voor het eerst!).

Op 18 maart 2023 voert Cantare het werk Musikalische Exequien van Heinrich Schütz (1585 – 1672) uit, in de Sint-Victorkerk te Waddinxveen.

Naast het kamerkoor wordt deze Trauermuziek uitgevoerd door zes solisten: Mónica Monteiro, Kristen Witmer, William Knight, Emilio Aguilar, Johan Vermeer en Hans Wijers.

Verder is er begeleiding door twee instrumentalisten: orgel (Leendert Verduijn) en cello (Roosmarij Cooiman).

Alles onder leiding van onze dirigent Leo Rijkaart.

Het concert begint om 20:00 uur.

‘Exequiën’ – in het Nederlands met een trema – betekent ‘uitvaartplechtigheden’, naar het latijnse ex (uit) en sequor (volgen): uitgeleide doen. Schütz schreef de driedelige Musikalische Exequien in 1635 in opdracht en voor de begrafenis van de gerespecteerde grootgrondbezitter Graf Heinrich ‘Posthumus’ Reuss (zie de afbeelding). Hij was graaf van Gera, een stad zo’n 65 km zuidelijk van Leipzig. Deze vooruitstrevende en kunstminnende regent stond erom bekend dat hij de leden van zijn sobere hofhouding vooral op hun muzikale kwaliteiten selecteerde. Hij was al 20 jaar met Schütz bevriend en trof in 1635 uiterst gedetailleerde voorbereidingen voor zijn eigen begrafenis. Hij overleed op 3 december 1635 en werd op 4 februari 1636 in het familiegraf te Gera bijgezet; waarschijnlijk vond een try-out van de Musikalische Exequien reeds tijdens zijn leven en wellicht zelfs met deelname van Posthumus zelf plaats. Het stuk is een van de omvangrijkste protestantse begrafeniscomposities, vergelijkbaar met Bachs Trauerode of Brahms’ Deutsches Requiem. We treffen er alle mogelijke verschillende teksten, technieken en bezettingen in aan: teksten uit bijbel, liturgie en kerklied, concertante passages voor solisten, in wisselende combinaties, openlijke en bedekte meerkorigheid, motetzettingen in oude en nieuwe stijl, etc. De teksten voor het hele werk selecteerde de zeer erudiete Posthumus zelf – ein theologisches Kunstwerk, aldus een commentator; die van het eerste deel liet hij reeds bij zijn leven aanbrengen op de binnenzijde van zijn rijk versierde koperen doodskist.

Bron: eduardvanhengel.nl

U kunt geen kaarten meer bestellen via de website, maar er zijn nog wel kaarten beschikbaar aan de deur. De kerk gaat om 19:30 open.

De repetities zijn weer in volle gang!

Op zaterdag 8 oktober laten we onze kunsten horen tijdens het Gouds Korenfestival En voor die tijd zijn we ook al te beluisteren in een voor ons vertrouwde setting…..🎶 Cantare zingt binnenkort namelijk twee keer een Evensong, zoals we zo vaak in Engeland in de kathedralen mochten doen.

– Woensdag 28 september om 19.30 uur in de Sint Jan in Gouda

– Zondag 2 oktober om 16.30 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel

Wees welkom!

📸Foto: Cantare in Chichester Cathedral, Engeland (mei 2019)

Op 18 juni 2022 is het zover: kamerkoor Cantare treedt o.l.v. Leo Rijkaart op met een gevarieerd en zomers programma.

“Summer is acoming in” is de leidraad van dit concert. Zomer voor de Engelse scheepsvaarders in de prachtige volksliederen van Vaughan Williams en de triomfantelijke “Sailor songs” van George Dyson. Zomer voor kinderen in de gedichten en rijmpjes van de “Five Childhood Lyrics” van John Rutter, evenals in de fabels met morele boodschappen van Bob Chilcott.
Daarnaast is het ook zomer voor de natuur in de muziek van Benjamin Britten.

Martin van Broekhoven zal de muziek omlijsten op de piano.

Een mooie gelegenheid om de zomer te beginnen!

Het concert vond plaats op 18 juni 2022 om 20.00 uur in de Hervormde Kerk van Haastrecht (Kerkplein 9).

Voor de Nederlandse klassieke muziek is 2021 een bijzonder jaar:  de componisten Alphons Diepenbrock, Jan Pieterszoon Sweelinck en Josquin Des Prez overleden respectievelijk 100, 400 en 500 jaar geleden. Dat vraagt om een bijzonder concert: op 6 november a.s.!

In een gevarieerd programma voert kamerkoor Cantare o.l.v. Leo Rijkaart verschillende werken van deze Hollandse Meesters uit. Tussen de muziekstukken zal musicoloog Désirée Staverman het een en ander vertellen over de achtergrond van de muziek en de relatie tussen deze drie componisten. Zij is gepromoveerd op de toneelmuziek van Diepenbrock en zal onder andere ingaan op de vraag hoe Diepenbrock en zijn tijdgenoten aankeken tegen de muziek van Josquin en Sweelinck.

Bovendien zal mezzosopraan Karolina Hartman enkele liederen van Diepenbrock ten gehore brengen. Zij wordt daarbij begeleid door organist Arjen Leistra, die daarnaast ook nog enkele solowerken voor orgel van Sweelinck zal uitvoeren. Kortom, een veelzijdig en interessant programma!

Het concert vond plaats op 6 november 2021 om 20.00 uur in de Sint-Jan in Gouda.

Na maandenlang thuis repeteren via programma’s als Zoom en Jamulus zijn we weer gestart met de live repetities. Afgelopen vrijdag was de eerste keer dat we weer samen zongen en wat blijkt: de thuisrepetities zijn niet voor niets geweest. Deze geluidsopname werd tijdens de repetitie gemaakt en daar zijn we best trots op!

We zingen hier ‘Mille regretz’ van Henegouwse componist Josquin Des Prez (1450-1521). Josquin was zanger, componist en pedagoog en wordt wel een van de belangrijkste componisten uit de renaissance genoemd. Hij was voornamelijk werkzaam in Italië en Frankrijk. Kenmerkend voor zijn werken zijn de hechte structuur waarbij de tekst en muziek nauw op elkaar aansluiten.

Tekst en vertaling (met dank aan Liedvertalingen Bavo Hopman):

Mille regretz de vous abandonner
Et d’elonger votre face amoureuse.
J’ai si grand dueil et peine douloureuse,
Qu’on me verra brief mes jours deffiner.

Duizendvoudig spijt om van u heen te gaan,
niet meer te zien uw lieflijke gezicht.
Ik voel me zo verdrietig en ontwricht,
dat men mij binnenkort zal heen zien gaan.

Kerstfeest 2020 zullen we niet gauw vergeten. Een kerst waar we thuis moeten zitten en niet kunnen genieten van mooie concerten.

Helaas ook wij kunnen u niet live toezingen. Om het een beetje goed te maken hebben we twee video’s voor u. Geniet ervan!